sery i nabiał ostatnia modyf. 28 sierpnia 2012

W tej kategorii liczba produktów zarejestrowanych w Europie jest rekordowa i wynosi: 180. Najwięcej zarejestrowanych serów mają następujące kraje:

Francja - 45,     Włochy - 37,      Hiszpania - 24,    Grecja - 20,    Wielka Brytania - 12

Inne kraje UE mają już poniżej 10 zarejestrowanych produktów w tej kategorii:

Austria - 6,  Holandia - 5,  Niemcy - 4, Polska - 4,  Słowacja - 3,  Czechy - 2,  Dania - 2,  Szwecja - 2,  Belgia - 1,  Irlandia - 1

 

Bryndza podhalańska - Podhale

Bryndza podhalańska - Podhale

Pierwszy polski produkt, zarejestrowany w KE w 2007 r. Bryndza podhalańska jest jednym z najbardziej znanych polskich regionalnych produktów.  
przeczytaj więcej »
Oscypek - wytwarzany w Małopolsce i woj. śląskim

Oscypek - wytwarzany w Małopolsce i woj. śląskim

Oscypek byłby pierwszym zarejestrowanym w KE polskim produktem, gdyby nie spór ze Słowakami, ale wszystko dobrze się skończyło i oscypek jest zarejestrowany od 2008 r.
przeczytaj więcej »
Redykołka - Podhale

Redykołka - Podhale

Redykołka została zarejestrowana w KE w listopadzie 2009 r.
przeczytaj więcej »
Ser koryciński

Ser koryciński "swojski" - Podlasie

W 2012 r.  ser koryciński "swojski" został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Od 2005 r. jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW, a w 2004 r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
przeczytaj więcej »
Wielkopolski ser smażony - Wielkopolska

Wielkopolski ser smażony - Wielkopolska

Został zarejestrowany w 2009 r. jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Posiada znak krajowy "jakość Tradycja". W 2005 r. zdobył Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo i został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.    
przeczytaj więcej »