Oscypek - wytwarzany w Małopolsce i woj. śląskim

Wędzony ser ze 100% mleka owczego od owiec rasy polskiej górskiej lub zawierający co najmniej 60% mleka owczego i resztę mleka krowiego od krów rasy polska czerwona.
Wytwarzany jest na Podhalu od ponad 600 lat !
Najpierw przez osiadłych tu pasterzy wołoskich, a później przez górali tatrzańskich i beskidzkich.

Oscypki mają charakterystyczny, wrzecionowaty kształt i są zdobione wypukłymi wzorami – każdy baca ma swój własny, specyficzny wzór, który wytłacza na serze za pomocą specjalnej formy („oscypiorki"). Oryginalny oscypek ma lekko kremową barwę, złocistą, lśniącą skórkę, lekko słony smak. Ser jest twardy i elastyczny. Oscypki wytwarzane są jedynie w okresie wypasu owiec - od końca kwietnia do października.

Oscypek byłby pierwszym zarejestrowanym polskim produktem, gdyby nie spór ze Słowakami, ale wszystko dobrze się skończyło i oscypek jest zarejestrowany od 2008 r.

W 2009 r. 13 producentów  uzyskało świadectwa jakości potwierdzające zgodność wytwarzania z określoną przez nich specyfikacją.

 

Kontakt z Instytutem Zootechniki, Zootechnicznym Zakładem Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej

Parkowa 1

88-160 Janikowo

Tel: 052 3513391

E-mail: izzzdkw1@poczta.onet.pl

zdjęcia

fot. Jola Lipkafot. Jola Lipka
fot. Jola Lipkafot. Jola Lipka
fot. Jola Lipkafot. Jola Lipka
fot. Jola Lipkafot. Jola Lipka
fot. Jola Lipkafot. Jola Lipka
ostatnia modyfikacja: 14 czerwca 2010 drukuj artykuł