Pierwszy polski produkt, zarejestrowany w KE w 2007 r.
Bryndza podhalańska jest jednym z najbardziej znanych polskich regionalnych produktów.
Miękki ser podpuszczkowy, wytwarzany na Podhalu z mleka owczego lub z mleka owczego z domieszką mleka od krowy polskiej czerwonej. Ser ma lekko pikantny, ostry i słonawy smak. Łatwo rozsmarowuje się na chlebie.
Wyrabiany jest w bacówkach w czasie letniego wypasu owiec. Tradycje wytwarzania bryndzy sięgają XVI wieku i są związane z kulturą wędrujących wzdłuż Karpat pasterzy wołoskich. Bryndza jest jednym z najbardziej znanych polskich regionalnych produktów.
Jak dotąd (w 2009 r.) tylko 4 producentów otrzymało świadectwa jakości potwierdzające zgodnośc wytwarzania z zadeklarowaną specyfikacją. Wkrótce postaramy się podać kto wytwarza tę prawdziwą bryndzę podhalańską !
Na zdjęciach poniżej Kazek Furczoń pionier rejestracji europejskiej oscypka, bryndzy podhalańskiej i redykołki i jego wyrobu bryndza podhalańska ze "starym" znakiem ChNP (obecnie znak jest taki sam, ale czerwony).
Grupa producencka:
Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz
Ul. Szaflarska 93d/7
34-400 Nowy Targ
tel.: 18 226 46 21
e-mail: rzhoik@kr.home.pl