Pierwszy zarejestrowany produkt, ale też i ser, z innego regionu niż Podhale. Wielkopolski ser smażony posiada zarówno znak unijny ChOG (od 2009 r.), jak i krajowy "Jakość Tradycja". Zdobywca Perły w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzioctwo i wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w 2005 r.
W odróżnieniu od zarejestrowanych serów górskich wytwarzanych w bacówkach, wielkopolski ser smażony wytwarzany jest według tradycyjnej receptury w zakładach mleczarskich.
Kremowej barwy ser, o konsystencji podobnej do sera topionego. Wytwarzany jest ze zgliwiałego twarogu, może być z dodatkiem kminku co nadaje mu charakterystyczny, pikantny smak i ostry zapach. Jest to produkt o sięgającej początku XIX wieku tradycji, a jego recepturę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, prawdopodobnie przywieźli na ziemie polskie niemieccy i holenderscy osadnicy.
Ser ten jest niezmiernie popularny i ceniony zwłaszcza w Zachodniej Polsce – od Pomorza i Pałuk po Dolny Śląsk.
Aktualnie 3 producentów w Wielkopolsce posiada świadectwa jakości potwierdzające zgodność wytwarzania ze specyfikacją. Zapraszamy na strony producentów wielkopolskiego sera smażonego:
www.frackowiak-sery.pl | www.toptomysl.pl | www.topsery.pl |