O rejestrację produktu tradycyjnego lub znanego pochodzenia występuje grupa producentów, a nie pojedynczy producent.
Produkt tradycyjny lub regionalny kształtuje się w ciągu długiego czasu w wyniku oddziaływania wielu czynników naturalnych i kulturowych, dlatego jest dobrem wspólnym całego regionu i nie może zostać zawłaszczony przez jednego producenta. Zatem warunkiem koniecznym przyjęcia wniosku jest jego złożenie przez grupę producentów. |
"Grupa" oznacza każdą organizację producentów lub przetwórców niezależnie od jej formy prawnej lub składu, której działalność związana jest z tym samym produktem rolnym lub środkiem spożywczym.
Grupa nie tylko składa wniosek o rejestrację do Komisji Europejskiej, ale także:
Wypracowanie i przestrzeganie tych zasad jest niezbędne dla osiągnięcia przez nowo powstałą grupę sukcesu, czyli stałego wzrostu sprzedaży i poprawy jakości produktu. Aktywne funkcjonowanie grupy jest kluczowym czynnikiem sukcesu dla rozwoju produktu. Na ogół grupa, kiedy powstaje, składa się z kilku zapaleńców, którzy chcą coś zmienić na lepsze w swoim otoczeniu. Osiągając sukces, grupa na ogół się rozrasta. Wpisują się do niej kolejni producenci, którzy na początku trzymali się z boku, obawiając się ograniczeń wynikających z regulaminu funkcjonowania grupy i konieczności przestrzegania specyfikacji produktu.
Uwaga:
W niektórych przypadkach (dla rejestracji produktu znanego pochodzenia) osoba fizyczna lub prawna może być traktowana jako grupa. jeśli spełnione są następujące 2 warunki:
Przykładem takiego produktu jest chleb prądnicki, którego dla którego wniosek o rejestrację ChOG został już przesłany do Brukseli. Tradycja wypieku tego chleba na terenie Krakowa jest bardzo stara, ale obecnie piecze go tylko jeden producent !
Grupa producentów jest konieczna dla rejestracji produktu, ale też jej sprawne funkcjonowanie i zaangażowanie producentów w działania grupowe może im przynieść znaczne korzyści.