Wypiekany od XV wieku w Prądniku a potem w Krakowie chleb, który stał się przysmakiem królów i biskupów. Jest to chleb monumentalny – jego waga może dochodzić do 14 kilogramów, a długość (jeśli ma kształt owalny) może sięgać 1 metra. Pokryty jest ciemnobrązową skórką, posypaną otrębami żytnimi. Zachowuje świeżość nawet przez kilka tygodni. Chleb prądnicki wypiekany jest na żytnim zakwasie, według tradycyjnej metody, odtworzonej z ustnych przekazów i receptur zapisanych w dawnych dokumentach.
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Piekarnie B. A. Madej Sp. J. w 2008 r., a od 2005 r. chleb prądnicki wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.
Producent:
Piekarnia B. A. Madej Sp. J.
ul. św. Wawrzyńca 16
31-060 Kraków
Więcej informacji o piekarni