Produkty regionalne i tradycyjne są coraz bardziej popularne. Na ogół sprzedawane są:
- w niedużych sklepach dzielnicowych, które często prowadzą również sprzedaż produktów ekologicznych (i czasem reklamują się przede wszystkim ekologią), np. w Warszawie: Spiżarnia Marcina, Sudawia, Skarby Smaku.
- na targowiskach
- centra handlowe coraz częściej organizują w sposób systematyczny (np. 1 w miesiącu) lub przed świętami kiermasze produktów regionalnych
- również producenci organizują się coraz częściej do sprzedaży w pobliżu lub w miejscu wytwarzania (oscypki w bacówkach, ser koryciński w wiatach-wiatrakach w Korycinie)
- przez internet np. ekozakupy24.pl, delikatesy Alma, ...
- powstają sieci niedużych sklepów wyspecjalizowanych w sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych np. Specjał Wiejski, ...
- coraz częściej w niektórych sieciach supermarketów wydzielane są specjalne regały na produkty ekologiczne, regionalne i tradycyjne (chociaż na razie bardziej promowane są produkty ekologiczne): np. delikatesy Alma, delikatesy Piotr i Paweł, Carrefour, Delikatesy Mini Europa.
- również coraz częściej w dużych miastach na ulicach i placach organizowane są kiermasze z udziałem producentów
- podczas regionalnych świąt i festynów
Jeśli sprzedajesz produkty tradycyjne i regionalne, skontaktuj się z nami produkty-tradycyjne@fdp.org.pl , w celu zamieszczenia tej informacji na naszym Portalu. |