Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów"
Cel konkursu
Organizowany od 2001 r. konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo, to próba upowszechniania możliwości wytwarzania i sprzedawania w Polsce produktów regionalnych i lokalnych, rozpoczęta w czasie, gdy żywność regionalna i lokalna obecna była na polskim rynku w formie incydentalnej – głównie na targowiskach i w niewielu specjalistycznych sklepach w dużych miastach.
Zamierzeniem organizatorów było rozszerzenie tego rynku i uczynienie z niego znaczącej gałęzi przetwórstwa i handlu.
Konkurs miał dostarczyć konsumentom i handlowcom informacji o jakości i walorach tradycyjnej, regionalnej i lokalnej żywności, wskazać alternatywę w stosunku do masowo sprzedawanej żywności, wytwarzanej przemysłowymi metodami.
Z drugiej strony - brak było ogólnopolskiego katalogu tradycyjnej, lokalnej żywności, jak również wiedzy o korzyściach, jakie daje uczestnictwo producentów lokalnych specjałów w europejskim systemie ochrony żywności regionalnej i tradycyjnej znakami: Chronionego Oznaczenia Geograficznego, Chronionej Nazwy Pochodzenia i Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Wiedza ta była upowszechniana przez organizatorów konkursu w czasie każdej edycji Naszego Kulinarnego Dziedzictwa.
Rezultaty konkursu
Po 9 latach trwania konkursu można powiedzieć że cel konkursu został zrealizowany:
|
||
Wielkopolski ser smażony ChOG | Olej rydzowy GTS | Oscypek ChNP |