Suska sechlońska - Małopolska

 

W październiku 2010 r. suska sechlońska została zarejestrowana u UE jako Chronione Oznaczenie Geograficzne przez Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach. Perłę w  konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo zdobyła już w 2004 r.

Swoją tajemniczą nazwę produkt ten wywodzi od miejscowości Sechna (woj. małopolskie gm. Laskowa), gdzie z dawien dawna robiono „suski” czyli suszono dymem śliwki z tutejszych licznych sadów. Proces suszenia odbywał się w „luftówkach” czyli podziemnych tunelach, zakończonych paleniskiem. Ten tradycyjny sposób utrwalania śliwek, nie spotykany w innych regionach, przetrwał do dziś w czterech małopolskich gminach: w Laskowej, Iwkowej, Łososinie Dolnej i Żegocinie. Suski sechlońskie mają błyszczącą, silnie pomarszczoną, ciemnogranatową skórkę, a w ich zapachu i smaku wyczuwalny jest zapach dymu.

Suska sechlońska wytwarzana jest czterech małopolskich gminach: w Laskowej, Iwkowej, Łososinie Dolnej i Żegocinie.

Grupa producentów:

Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach
34-603 Ujanowice
Sechna 32
tel. 0-18 3334 158

zdjęcia

fot.fot.
JolaJola
LipkaLipka

mapa interaktywna:


Wyświetl większą mapę
ostatnia modyfikacja: 11 października 2010 drukuj artykuł