Rogal świętomarciński został zarejestrowany jako ChOG w 2008 r.
Najbardziej popularny wśród poznaniaków produkt cukierniczy. Tradycyjny wypiek w kształcie półksiężyca, z półfrancuskiego ciasta, nadziewany białym makiem, mielonymi bakaliami (daktyle, figi), rodzynkami i skórką pomarańczową. Rogale te wyrabiane są od ponad 100 lat na świętego Marcina (11 listopada), co związane jest z tradycją obdarowywania ubogich wypiekami poznańskich cukierników.
Nad recepturą rogali od lat czuwa specjalna Kapituła Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego.
Rogal świętomarciński został zarejestrowany jako ChOG w 2008 r. Wniosek został złożony przez Grupę Producentów Środka Spożywczego "Rogal Świętomarciński"
Grupa Producencka:
Grupa Producentów Środka Spożywczego "Rogal Świętomarciński"
ul. T. Kościuszki 40
62-031 Luboń
tel.: 61 852 99 11
e-mail: patentbox@coyote.pl
Lista cukierni, w których można kupić prawdziwe rogale świętomarcińskie znajduje się tutaj.