Pierwszy i jak dotąd jedyny polski produkt zarejestrowany w UE (GTS) w kategorii oleje i tłuszcze.
Tłoczony na zimno olej o specyficznym smaku, wytwarzany jest z lnianki, dawnej rośliny oleistej, tradycyjnie uprawianej zwłaszcza w Wielkopolsce, gdzie do dziś znajdują się znaczące plantacje. Nazwę swą zawdzięcza regionalnej nazwie lnianki: „rydz”, „ryżyk” – z racji rudej barwy ziarenek. fot. Izabella Byszewska
Olej rydzowy jest przejrzysty, ma barwę od złocistej do czerwonobrunatnej i specyficzny, lekko cebulowy lub orzechowy smak z nutą goryczy oraz wyrazisty aromat. Według badań Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie jest olej rydzowy może być długo przechowywany w porównaniu z olejami o podobnym składzie NNKT. Skład kwasów tłuszczowych oleju rydzowego jest korzystniejszy od wielu innych olejów np.: oleju z oliwek, lnu, rzepaku, słonecznika itp.
Najbardziej znanym
producentem oleju rydzowego
jest firma: