Miód kurpiowski - Kurpie

Charakterystyczne cechy tego miodu zależą od pożytków zbieranych przez pszczoły na terenie Puszczy Zielonej i Białej na Kurpiach. Różnorodność rosnących tu drzew, roślin i ziół nadaje tutejszym miodom specyficzny korzenny zapach i delikatny smak: wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, spadziowy. Pszczelarstwo na tych terenach ma wielowiekową tradycję – mieszkańcy Kurpi zajmowali się bartnictwem już we wczesnym średniowieczu.

Wyborny smak tego wielokwiatowego miodu, wytworzonego z nektaru pochodzącego od rozmaitych, kolejno kwitnących po sobie pożytków, związany jest z mikroklimatem Puszczy Kurpiowskiej (Białej i Zielonej) i wielkim bogactwem i różnorodnością tutejszej roślinności. Bartnictwo na terenie Kurpi ma wielowiekową tradycję, miody stąd słynęły na cała Polskę i uświetniały królewskie uczty. Współcześni pszczelarze również bardzo dbają o jakość miodów ze swoich pasiek, zachowując wszelkie rygory tradycyjnej produkcji, co sprawia, że miód kurpiowski zawiera w swoim składzie wszystkie cenne enzymy i związki eteryczne.

Miód kurpiowski został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) w lipcu 2010 r., a w 2007 r. otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, oraz został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.

 

Kontakt: Kurpiowsko Mazowiecki Związek Pszczelarzy w Ostrołęce

tel. +48 29 745 15 13

 

ostatnia modyfikacja: 22 listopada 2010 drukuj artykuł