Region wytwarzania – Podlasie – rejon nadbużański
Mąka pszenna o kremowej barwie, typ 550, wytwarzana w tradycyjnym młynie wodnym, będącym w rękach tej samej rodziny od 5 pokoleń, według technologii o ponad 100 letniej tradycji. Młyn położony jest na rzece Toczna, dopływie Bugu, na terenie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego i obszaru objętego systemem ochrony Natura 2000. Jest to część środkowo- wschodniego Podlasia o wielkich tradycjach młynarskich.
Mąka podlaska wytwarzana jest ze starannie dobieranego surowca, jakim jest ziarno pszenicy z upraw Podlasia i wschodniej Lubelszczyzny. Ziarno jest dokładnie badane w laboratorium młyna. Sprawdzane jest pod względem użytkowości oraz zawartości glutenu i czystości. Technologia wyrobu mąki jest tradycyjna – przemiał odbywa się w młynie wodnym a producent nie dodaje żadnych dodatkowych składników.
Mąka pszenna podlaska jest mąką luksusową. Podwyższa jakość wypieków, dlatego chętnie stosują ją cukiernicy do wyrobu tradycyjnych ciast. Mąka sprzedawana jest w sieciach delikatesów w całej Polsce,
Mąka pszenna podlaska otrzymała nagrodę "Perła" w 2006r.
Producent:
Krzysztof Kluczyński,
EKO-MEGA. Sp. z o. o.
Podlaski Młyn Wodny,
Tokary 9,
08-108 Korczew
woj. mazowieckie,
www.ekomega.com.pl,
ekomega@ekomega.com.pl.