Mąka pszenna podlaska

Region wytwarzania – Podlasie – rejon nadbużański

Mąka pszenna o kremowej barwie, typ 550, wytwarzana w tradycyjnym młynie wodnym, będącym w rękach tej samej rodziny od 5 pokoleń, według technologii o ponad 100 letniej tradycji. Młyn położony jest na rzece Toczna, dopływie Bugu, na terenie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego i obszaru objętego systemem ochrony Natura 2000. Jest to część środkowo- wschodniego Podlasia o wielkich tradycjach młynarskich.

Mąka podlaska wytwarzana jest ze starannie dobieranego surowca, jakim jest ziarno pszenicy z upraw Podlasia i wschodniej Lubelszczyzny. Ziarno jest dokładnie badane w laboratorium młyna. Sprawdzane jest pod względem użytkowości oraz zawartości glutenu i czystości. Technologia wyrobu mąki jest tradycyjna – przemiał odbywa się w młynie wodnym a producent nie dodaje żadnych dodatkowych składników.

Mąka pszenna podlaska jest mąką luksusową. Podwyższa jakość wypieków, dlatego chętnie stosują ją cukiernicy do wyrobu tradycyjnych ciast. Mąka sprzedawana jest w sieciach delikatesów w całej Polsce,


Mąka pszenna podlaska otrzymała nagrodę "Perła" w 2006r.


Producent:

Krzysztof Kluczyński,

EKO-MEGA. Sp. z o. o.

Podlaski Młyn Wodny,

Tokary 9,

08-108 Korczew

woj. mazowieckie,

www.ekomega.com.pl,

ekomega@ekomega.com.pl.

 

ostatnia modyfikacja: 1 lipca 2010 drukuj artykuł