Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Konsorcjum Producentów "Kołocza śląskiego" w 2008 r.
Bardzo tradycyjne ciasto drożdżowe z makowym, serowym lub owocowym (przede wszystkim jabłecznym) nadzieniem i koniecznie z charakterystyczną „posypką”. Dawniej był pieczony w kształcie koła (stąd nazwa), a od połowy XIX wieku na Śląsku ma formę prostokątną. Kołacz jest ciastem obrzędowym, uznanym za regionalną specjalność, od Opolszczyzny po Górny Śląsk. Związany był tu od zawsze z najważniejszymi wydarzeniami rodzinnymi: przede wszystkim z weselem (młoda para obdarowuje nim osoby, które chce wyróżnić, a kołacz miał zapewnić jej dostatek), także z Komunią Św., stypą. Pieczony był (i jest) na Boże Narodzenie, Wielkanoc, odpusty, dożynki.
Producent:
Konsorcjum Producentów "Kołocza Śląskiego"
ul. Trzydziestolecia 30A
Kujawice Górne
tel.: 77 413 11 67
Lista piekarni, w których można kupić oryginalny kołocz śląski znajduje się tutaj.