Region wytwarzania – Beskid Niski, Dukla
W kiełbasie tej zastosowano oryginalne połączenie tzw. grubo rozdrobnionego mięsa szynkowego i wieprzowej wątroby, dzięki czemu po przekrojeniu wędliny widać wyraźnie mozaikę mięsa i wątroby. Wyrabiana jest według receptury rodzinnej wytwórcy, przekazywanej przez przodków – masarzy. Mięso rozdrabnia się i miesza z naturalnymi przyprawami. Nie są stosowane żadne dodatki chemiczne. Kiełbasa wędzona jest w sposób tradycyjny, w komorze opalanej zrębkami drewna bukowego i olchowego. Mięso nakładane jest do naturalnych jelit wieprzowych. Dzięki dodaniu do mięsa wątroby, kiełbasa nabiera specyficznego smaku.
Kiełbasa pradziada otrzymała nagrodę „Perła” w 2006r.
Producent:
Paweł Krajmas,
ZM „Jasiołka”
ul. Nadbrzeżna 1
38-450 Dukla,
woj. podkarpackie
www.jasiolka.com