Tradycyjna polska kiełbasa wieprzowa, lub wieprzowo-wołowa, o ciemnobrązowej barwie, lekko pomarszczona, krucha i soczysta, wędzona i podsuszana. Zestaw odpowiednio dobranych przypraw (m.in. pieprz, jałowiec, czosnek, cukier) nadaje wędlinie specyficzny smak. Swoją nazwę zawdzięcza nie tylko dodatkowi leśnego jałowca i tradycyjnemu sposobowi wędzenia w dymie jałowcowym, lecz także trwałości. Charakterystyczny, krótki baton łatwo mieścił się w torbie myśliwskiej, dzięki czemu kiełbasa ta była nieodłącznym elementem zabieranego na polowanie prowiantu.
Wniosek o rejestrację kiełbasy myśliwskiej jako GTS został przesłany do KE.
Kontakt z Związkiem "Polskie Mięso"
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
tel.: 22 830 26 57
e-mail: pzpeim@wp.pl