Mocno wędzona kiełbasa w kształcie wianka, ciemnobrązowej barwy, lekko pomarszczona, o kruchej konsystencji. Wytwarzana jest z mięsa tradycyjnych polskich ras świń, żywionych w ściśle określony sposób. Swój charakterystyczny smak i aromat kiełbasa ta zawdzięcza odpowiedniemu dodatkowi przypraw, wśród których dominuje naturalny pieprz i ziarna jałowca, rozdrobnione tuż przed dodaniem do mięsa. Tradycyjna jest także technologia produkcji, odnotowana już w XVIII – wiecznych polskich zapiskach. Kiełbasę tę wędzi się w ciepłym a następnie w zimnym dymie, przy użyciu zrębków bukowych i gałązek jałowca, a na końcu jest przez kilka dni obsuszana.
Kontakt z Związkiem "Polskie Mięso"
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
tel.: 22 830 26 57
e-mail: pzpeim@wp.pl
Zakład nagrodzony "Perłą"
Małgorzata Dąbrowska,
gospodarstwo Eko-agroturystyczne
Hołowienki 66B,
08-331 Sabnie,
woj. mazowieckie.