Fasola wrzawska - Podkarpacie

W widłach Wisły i Sanu, w północnej części Kotliny Sandomierskiej fasola „Piękny Jaś” uprawiana była niemal w każdym gospodarstwie, czemu sprzyjały warunki klimatyczne i glebowe (bardzo żyzne mady nadwiślańskie, duża wilgotność), odpowiednie do wysokich wymagań fasoli.

Nazwa „fasola wrzawska” wywodzi się od wsi Wrzawy, jednak mogą jej używać producenci fasoli z trzech podkarpackich gmin: Gorzyce, Zaleszany i Radomyśl nad Sanem. Fasola wrzawska ma specyficzny, delikatny smak, cienką skórkę i dużą wartość odżywczą.

Wniosek o przyznanie ChNP został złożony w 2008 r. przez:

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach

Stowarzyszenie liczy ponad 300 członków.

 

zdjęcia

ostatnia modyfikacja: 28 sierpnia 2012 drukuj artykuł