Jeszcze żaden produkt w tej kategorii nie został zgłoszony do rejestracji w systemie europejskim. Jest szansa, że pierwszym takim produktem będzie "jagnięcina z Podhala", kiedy nasi górale dogadają się między sobą. Więcej o problemach rejestracji jagnięciny ...
Liczba produktów zarejestrowanych w tej kategorii jest odbiciem różnego podejścia do problematyki produktów tradycyjnych i regionalnych w różnych krajach europy. We Francji, Portugalii i Hiszpanii zdecydowanie są docenione i eksponowane surowce na bazie których można przyrządzić dania, których smak i oryginalność będzie wynikiem talentu kulinarnego kucharza, ale i znakomitej jakości użytych produktów.
W Polsce, oprócz jagnięciny z podhala, często wymieniane są inne produkty, o których rejestrację możnaby się pokusić w tej kategorii: świnia złotnicka, kura zielononóżka, gęś polska owsiana i wiele innych
Liczba produktów zarejestrowanych w róznych krajach UE w kategorii mięso świeże i podroby: