mięso i podroby

Jeszcze żaden produkt w tej kategorii nie został zgłoszony do rejestracji w systemie europejskim. Jest szansa, że pierwszym takim produktem będzie "jagnięcina z Podhala", kiedy nasi górale dogadają się między sobą. Więcej o problemach rejestracji jagnięciny ...

Liczba produktów zarejestrowanych w tej kategorii jest odbiciem różnego podejścia do problematyki produktów tradycyjnych i regionalnych w różnych krajach europy. We Francji, Portugalii i  Hiszpanii zdecydowanie są docenione  i eksponowane surowce na bazie których można  przyrządzić  dania, których smak i oryginalność będzie wynikiem talentu kulinarnego kucharza, ale i znakomitej jakości użytych produktów.

W Polsce, oprócz jagnięciny z podhala, często wymieniane są inne produkty, o których rejestrację możnaby się pokusić w tej kategorii: świnia złotnicka, kura zielononóżka, gęś polska owsiana i wiele innych

Liczba produktów zarejestrowanych w róznych krajach UE w kategorii mięso świeże i podroby:

kury

 

Zobacz także:

data publikacji: 21 listopada 2024