Chleb z lokalnej piekarni, wytwarzany na zakwasie, wyprowadzonym w sposób tradycyjny. Proces fermentacji zakwasu trwa 24 godziny, wypiek chleba – ponad 3 godziny. Ciasto wyrabiane jest z mąki żytniej, w dzieży z topolowego drewna. Mąka pochodzi ze zboża mielonego w tradycyjnym młynie wodnym, w pobliskiej Łęczycy. Jest to mąka o wytwarzana wyłącznie z ziaren żyta, według ścisle określonych przez producenta parametrów.
Bardzo ważny jest proces garowania ciasta i czas „stawiania” zakwasu. Pieczywo jest wypiekane jest w ceglanym piecu, opalanym drewnem liściastym.
Piekarnia wytwarza kilkaset bochenków chleba wiejskiego tygodniowo. Sprzedawany jest w sklepach z naturalną żywnością i na zamówienia w okolicznych miastach: w Zgierzu, Łodzi, Ozorkowie, Strykowie, Aleksandrowie.
Chleb wiejski na zakwasie, z pieca ceglanego otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2006 r. W 2008 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w okolicach Zgierza w woj. lódzkim.
Producent:
NATUREX P.P.H.U
95-001 Biała, ul. Spacerowa 8,
tel.: (42) 717-80-22, 602 748 594
e-mail: naturex21@wp.pl