Porter Czarny Boss

Region wytwarzania - Witnica, powiat gorzowski

Sztandarowym produktem browaru BOSS z Witnicy jest Porter Czarny Boss, bardzo ceniony przez piwoszy. Jest to piwo ciemne, karmelowe, dolnej fermentacji, zawsze wyrabiane z mieszanki słodów jasnych i ciemnych, o posmaku goryczki i suszonych śliwek, zaliczane do gatunku tzw. porterów bałtyckich czyli ciemnych piw warzonych w krajach nadbałtyckich.

Porter Czarny Boss powstaje ze słodów karmelowych i jasnego słodu pilzneńskiego oraz granulatu chmielowego. Ma barwę ciemnych, bałtyckich bursztynów i gęstą, drobnoziarnistą, karmelową pianę. W jego smaku można wyczuć nutę palonego ziarna kawy, czekolady i karmelu. Jest mocne - zawiera 9,4% alkoholu.

Brzeczka nastawiana jest wg własnej receptury, zestaw słodów starannie dobrany, fermentacja prowadzona metodą klasyczną, w otwartych kadziach. Piwo leżakuje co najmniej 30 dni, następnie jest filtrowane i pasteryzowane. Woda do produkcji porteru pochodzi z własnego ujęcia głębinowego zakładu.

Piwo sprzedawane jest na terenie Zachodniej Polski, na Śląsku oraz eksportowane jest do wielu krajów. Szczególnie cenią je piwosze w Niemczech, we Włoszech i w USA oraz w Szwecji (gdzie było wielokrotnie nagradzane i najwyżej ocenione ze wszystkich tego typu piw na rynku szwedzkim – jako jedyne piwo w historii Monopolu Szwecji uzyskało ocenę 96 punktów (na 100 punktów możliwych).


Porter Czarny Boss otrzymała nagrode "Perła" w 2006 r.


Producent:

BOSS Browar Witnica S.A.,

ul. Marii Konopnickiej 1,

66-460 Witnica,

woj. lubuskie,

www.browar-witnica.pl

 

ostatnia modyfikacja: 1 lipca 2010 drukuj artykuł