Andruty kaliskie - Wielkopolska

 

Delikatne jak mgiełka, słodkie i chrupiące wafle o kremowej barwie, wypiekane w specjalnej okrąglej, żelaznej formie (andrutniku), z delikatnej mąki pszennej, cukru i oleju. Andruty sprzedawane były od ponad stu pięćdziesięciu lat w Kaliszu i okolicach, jednak swoja wyjątkową reputację zawdzięczają sprzedaży w niedziele i święta w parku miejskim w Kaliszu. Były ulubionym przysmakiem spacerujących tu rodzin, a tradycja ich wypieku przetrwała do dziś.

Andruty kaliskie zostały zarejestrowane jako ChOG w 2009 r. W 2005 r. zdobyły Perłę i zostały wpisamne na  Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.  Wytwarzane są w Wielkopolsce.

Więcej o andrutach: www.andrutykaliskie.pl

Producent:
F.P-H. "Wypiek Andrutów"
62-800 Kalisz
Tel. 501-723-818

zdjęcia

ostatnia modyfikacja: 14 czerwca 2010 drukuj artykuł